Laat ongedocumenteerde jongeren toch werken! - Aan de Slag!
16972
post-template-default,single,single-post,postid-16972,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-7.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.5.3,vc_responsive

Laat ongedocumenteerde jongeren toch werken!

17 apr Laat ongedocumenteerde jongeren toch werken!

De Nederlandse arbeidsmarkt kampt met een ongekende krapte. Tekorten zijn er in vrijwel alle beroepsgroepen en regio’s, maar vooral in de zorg, de bouw, het onderwijs, ICT en techniek.

Het is in dat licht bizar dat we dreamers, ongedocumenteerde jongeren die in Nederland opgeleid en/ of geworteld zijn, niet gewoon laten werken. Onder hen zijn er die aan de slag willen in de kraptesectoren. Sommigen zijn er zelfs al voor opgeleid.

Als grote werkgevers met vele openstaande vacatures pleiten we ervoor dat alle dreamers een wo, hbo, maar vooral ook een mbo-diploma kunnen behalen, liefst binnen een krapteberoep. Daarnaast zouden ze een onbegrensd zoekjaar moeten krijgen, waarmee ze een jaar de tijd krijgen om een reële baan te vinden op de krappe arbeidsmarkt.

Dit schrijven Anneke Westerlaken (voorzitter Actiz) en Bram Bosveld (oprichter Young Capital) op 17 april 2023 in Trouw.